Dodatno zračno vzmetenje

Avtodomi in gospodarska vozila se spopadajo s številnimi pomanjkljivostmi, povezanimi z zasnovo: stalna obremenitev s hitro spreminjajočo se porazdelitvijo obremenitve, težke naprave in težka oprema. Standardne jeklene vzmeti vse prehitro dosežejo svoje meje. Njihova velika pomanjkljivost je, da pri stalni obremenitvi izgubijo napetost in podvozje ne more več izpolniti pričakovanj. Če popolnoma novo vozilo še vedno deluje razmeroma dobro, so starajoče se jeklene vzmeti pogost vzrok za znatno izgubo udobja in varnosti vožnje že po nekaj mesecih. Utrujenost vzmetnega jekla povzroči tudi, da se vozilo na zadnji osi dobesedno povesi, kar pomeni, da prvotnega vzmetnega dela ni več mogoče izvesti. Dodatne zračne vzmeti lahko pomagajo. Dvignejo zadnji del vašega vozila in zagotavljajo bistveno več udobja vzmetenja.

Pri dodatnem zračnem vzmetenju se zračna meha namestita ob ali na obstoječo jekleno vzmet zadnje preme in tako zmanjšata obremenitev na vzmeti. Dodatno zračno vzmetenje omogoča dvig vozila na želeno višino, kot tudi udobnejšo vožnjo v obremenjenem stanju. Glede na vrsto vozila je z dodatnim zračnim vzmetenjem možno tudi povečanje NDM.

Krmiljenje vzmetenja poteka ročno preko panela, vgrajenega v kabini, ki vsebuje gumb za vklop kompresorja, kateri istočasno napolni meha in dva gumba za izpust zraka za ločeno upravljanje meha ter dva manometra.

Dodatna zračna vzmetenja so na voljo za večino lahkih tovornih vozil, avtodome (AL-KO in klasična podvozja) in pickupe in vsebujejo tudi vso potrebno dokumentacijo za homologacijo.